Споделено родителство

За автора

Споделено родителство

Времето никога не е статично, а резултатът е, че „обществото“ и начина по който се развива води до нови изисквания за отглеждането на децата.
Моделът на съвременното семейство няма допирни точки с модела от преди 20 години. Днес жените участват в пазара на труда на равни начала с мъжете. Затова трябва да се регулира и начина на възприемане на отглеждането на децата. Остарелите схващания , че майката е по пригодния родител вече са история.
Тъй като все повече майки са се върнали към пълен работен ден, след като децата са достатъчно големи, за да се развиват сами (т.е. детска градина, училища), споделеното родителство става най-често най-удачния и правилен вариант за отглеждането на децата, а именно максимално улеснявайки ги.
Като резултат се появява нуждата от по голяма ангажираност в развитието и отглеждането на децата от страна на бащите наравно с майките.
След развод или раздяла между родителите трябва да се подели времето и отговорността между двамата,тъй като натовареността на майката не е по-малка от тази на бащата. Равнопоставеността трябва да бъде положена навсякъде. Не само в работата, но и в личния живот. Еднаквото третиране на правата е най-доброто за децата и за техните родители.
Споделени грижи, или споделено родителство е това, при което физическото попечителство над децата след развод или раздяла, се поделя между двамата родители. В момента, в много страни попечителството се дава на майката, а на бащата са дадени свиждания от по няколко дни в месеца. Това поставя всички тежести и грижи върху майката, но споделеното родителство се стреми да махне този товар от плещите на майката и да го разпредели по-равномерно.
Децата, които живеят с майка си и имат редуващи е виждания през почивните дни (два пъти месечно) с баща си, прекарват не повече от 14% от годината с баща им. Това силно ограничава свободното време и професионално израстване на майката.
Споделеното родителство дава равни права при социалната реализация и на двамата родители, поставяйки ги в равни позиции в обществото.
Дава на детето двама загрижени родители, които се грижат и го обичат, премахвайки до минимум негативите от липсата на единия от тях.
Постигането на тази равнопоставеност в обществото ще доведе до израстването на щастливи и пълноценни личности, необременени от личностните проблеми на родителите си. Пълнотата на взаимоотношенията ще намали до минимум проблемите довеждащи в бъдеще, до незрялост и неудолетвореност на децата, до по-добрата им пригодност и адаптивност за развитие в съвременното общество.
От нас зависи да дадем на децата си един хубав и прекрасен живот. Да им дадем по добри перспективи за бъдещето.
Нека всички дадем от себе всичко за това начинание.

 

Адрес и банкова сметка

Пощенски адрес

България, гр. София - 1111

ул 101-ва №11, ет.3

Банкова сметка в лева (BGN)

IBAN: BG97UNCR70001522306527

BIC: UNCRBGSF

 

За контакт с нас

 

За връзка с нас използвайте

E-mail

 

E-mail бюлетин

Абонирай се за да получваш известия за ново съдържание, събития, новини и др.