Проблемните колеги

За автора

Проблемните колеги

Хората, с които делим един офис могат да ни направят живота черен. Кои са те и как да се справим с тях ?

 

Досадникът

Ще го познаете по въпросите. "Имаш ли 5 минутки?", "Ще ми отделиш ли малко време?", "Имам нужда от твоето мнение във връзка с..." И така на всеки пет минути... В крайна сметка този човек изобщо няма да ви остави да работите.

Как да постъпите

Този тип хора са крайно несамостоятелни и неуверени. Те трудно вземат решения и това ги кара да се допитват до другите за всичко. Проблемът разбира се може да се дължи и на обикновена некомпетентност.

При положение, че колегата напълно осъзнава, че ви притеснява, но не се впечатлява от това, проявете твърдост. Не му обръщайте внимание или излезте от стаята, без да отговаряте. В крайна сметка, той ще разбере.

Мрънкащият

Той е вечно уморен, има страшно много работа или пък твърде малко... Каквато и да е ситуацията, все нещо не е наред и той се чувства длъжен да го сподели точно с вас.

Как да постъпите

Няма много начини да противодействате на хроничния мърморко. Не е добра идея да откажете да го слушате - той ще започне да се оплаква още повече, за да ви накара да се чувствате виновен. В никакъв случай обаче не се вписвайте в неговия сценарий, като започнете да проявявате съчувствие. Решението е да запазите дистанция и да бъдете изключително професионални в реакциите и думите си. Това отношение със сигурност ще го накара да потърси друг слушател.

Проблемът става по-деликатен, ако колегата започне да се оплаква на външни хора, например на клиенти. В такъв случай трябва да уведомите мениджъра.

Потайният

Никога няма да му дойде наум да сподели информацията, с която разполага. Той е истински скъперник, само че вместо кесия с жълтици, разполага с компютър, пълен с данни и контакти.

Как да постъпите

Този човек има проблем с утвърждаването. Държи да прави нещата така, както той намира за добре. Ако нямате нужда от него, по-добре го избягвайте и посъветвайте останалите да постъпят като вас. Ако обаче той разполага с ключова информация, трябва да се опитате да промените поведението му, като му покажете, че по този начин рискува да изпадне в изолация. Подобен аргумент обаче ще проработи, само ако потайният колега по някакъв начин зависи от вас за изпълнението на неговите собствени задачи.

Както и да постъпите, трябва да сте наясно, че никога няма да получите цялата информация, с която разполага. В този смисъл по-добре се обърнете към мениджъра и му кажете от какво имате нужда, за да свършите работата си както трябва.

Доносникът

Любезен винаги и с всички. Никога не бихте заподозрели коварството му, ако случайно не сте го засичали да разказва на началника неприятни неща по адрес на колегите. Уж между другото, ей така в разговора, той намира начин да постави под съмнение работата на другите.

Как да постъпите

Възможностите са две - или избягвате този колега, или залагате на директна атака. Кажете му в очите, че не харесвате неговия маниер да говори зад гръба на другите. Така ще знае, че сте наясно какво прави. Проблемът при тези хора е, че обикновено са страшно любезни с вас. Затова трябва да ги атакувате с железни аргументи, за да не им позволите да отричат. В кореспонденцията си с такъв човек, винаги копирайте началника. Ако пък шефът дойде и започне да задава странни въпроси, бъдете подготвени да му докажете, че твърденията на колегата не отговарят на истината и вие сте свършили работата си както трябва.

Добрата новина е, че тези хора рядко злословят по адрес на един-единствен човек. Така рано или късно те се компрометират и думите им губят от вредната си мощ.

Избухливият

Той е като буре с барут. Готов е да се разкрещи при най-малката забележка, а общуването с него се превръща в постоянен източник на стрес.

Как да постъпите

Целта на тези хора е да подчинят останалите. И трябва да признаем, че в повечето случаи успяват, защото никой гори от желание да се подлага на тяхната агресия. За да им противодействате, трябва да придобиете своеобразен имунитет срещу крясъците им. Кажете, каквото имате да казвате, и ги оставете да викат. Най-важно е обаче да не им позволите да ви извадят от равновесие - затова никога не излизайте от професионалния тон.

Шегаджията

Той не е неприятен, нито откровено лош, но обича да се шегува по нетактичен и изнервящ начин. В повечето случай дори не си дава сметка, че наранява или дразни хората около себе си.

Какво да постъпите

Най-ефикасният начин да неутрализирате досадния шегаджия, е да не му обръщате внимание - не го слушайте, не му отговаряйте, покажете пълно безразличие към подмятанията му. Не допускайте да ви превръща в случател на шегите, които прави за сметка на други в офиса. Ако този подход се окаже безуспешен или забележките на колегата ви нараняват прекалено много, кажете му публично, че не оценявате чувството му за хумор. Щом почувства, че няма подкрепата на групата, той ще се откаже.

Интригантът

Обикновено е по-скоро симпатичен, но има твърде голяма склонност към.. хм общуването. С времето започвате да си давате сметка, че любимото му занимание е да разказва повече или по-малко достоверни истории за всички и за всичко. Това естествено ви кара да внимавате какво му доверявате.

Как да постъпите

Докато не се превърнете в негова жертва, обикновено сте склонни да се забавлявате с този човек. Бъдете сигурни обаче, че и вашият ред ще дойде рано или късно. Затова специалистите съветват да сте подготвени и да го атакувате там, където той се чувства най-уязвим - пред публика. Кажете какво се говори за вас и за другите и дайте да се разбере, че не одобрявате подобно поведение. Каквото и да каже за вас интригантът след това, никой няма да му повярва.

Негативният

Обикновено той е в компанията от доста време и това му придава известна тежест. Било поради липса на мотивация или поради по-дълбоки личностни особености, той системно се противопоставя на всякакви промени.

Как да постъпите

Безсмислено е да губите време и енергия да го убеждавате. Няма да постигнете успех. Гледайте на него като на препятствие, с което трябва да се справите и направете и невъзможното да не му позволите да пречи на работата на останалите. Ако ръководите проект и той е част от екипа, не му позволявайте да "зарази" колегите с негативизма си. Не пренебрегвате изцяло забележките и мненията му - те могат да помогнат да подобрите работата. Въпреки това обаче продължете да се движите в избраната посока.

Кръшкачът

Уж има добра воля и намерения, но те никога не се материлизират в реални действия. Предава работата си с огромни закъснения. Не се престарава в нищо, а най-много обича да прехвръля задълженията си на друг.

Как да постъпите

Когато зависите от такъв колега, без да имате власт да му нареждате и да изисквате от него, положението може да се окаже деликатно. Най-добре е да разделите работата на етапи и да контролирате стриктно напредъка й, за да го принудите да се мобилизира. Разпределете задачите и следете кой каква и колко работа е свършил. Ако кръшкачът се опита да се оправдае с друг, кажете му категорично, че никой няма да върши неговата работа. Специалистите смятат, че този тип хора изглеждат мързеливи, но могат да бъдат изключително ефикасни, ако екипът ги постави под натиск и изисква от тях.

 

Източник : Кариери

 

Адрес и банкова сметка

Пощенски адрес

България, гр. София - 1111

ул 101-ва №11, ет.3

Банкова сметка в лева (BGN)

IBAN: BG97UNCR70001522306527

BIC: UNCRBGSF

 

За контакт с нас

 

За връзка с нас използвайте

E-mail

 

E-mail бюлетин

Абонирай се за да получваш известия за ново съдържание, събития, новини и др.