търся помощ как да запазя децата си

2 posts / 0 new
Последно съобщение
dimitar76
търся помощ как да запазя децата си

Здравеите.Никога несъм помислял че това може да се случи и на мен,но ето че го доживях .С жената с която живях 19год. реши да ме напусне .Работихме извесно време в чужбина ,но се наложи аз да се прибера заради децата.Вденя в който трябваше да се прибере ми написа съобщение че няма да се прибира защото вече има друг.Направо ми дойде като гръм от ясно небе.Помолих я да се обади да се разберем ,но тя нито писа нито се обади извесно време.Сега започна да звани на децата да отидад да живеят при нея.Те неса малки на 16 и 12 год. и разбират много добре какво се случва и двете и казаха че неискат.Тогава започнаха едни обвинения заплахи,че настроивам децата срещу нея,нямало да ми помага за тях поникакъв начин.Ние нямаме граждански брак ,но децата съм ги признал и са на мое име.Моляви помогнете ми да разбера правата си при това положение.Дали може да ми вземе децата без моето и тяхно съгласие и дали мога да направя нещо тя да поеме някаква част за издръжката на децата. Предварително благодаря за помоща ви в този толкова труден за мен момент.

admin
снимка на admin
търся помощ как да запазя децата си

Здравейте, 

В най-общи линии за Вашия случай :

докато няма излязло съдебно решение или привременни мерки, които да определят родителски права или режим на виждане Вие и майката на децата имате равни права. 

Това което можем да Ви посъветваме е: 

- В никакъв случай Вие не бива да ограничавате вижданията и контактите на децата с Майка им  (освен ако това представлява риск за тях) Подобни действия биха биха били само във Ваш ущърб. Това не означава да ги пуснете при нея в чужбина. Ако майката желае нека се чува с тях по телефон, нека разговарят, ако желае да ги види нека се прибере в България и да се вижда с тях. 

- Въздържайте се от обидни коментари по адрес на другия родител и по никакъв начин не бива да настройвате децата срещу него. Спазвайте правилото "За бившата или хубаво или нищо" Така децата сами много добре разбират дали човека отсреща е добър или лош (чисто по детски ). Вашите деца са големи и е по добре да изградят собствено мнение и могат сами доста добре да анализират ситуацията. По-голямото дете със сигурност е на възраст в която може да бъде изслушано в съда и неговото мнение и желания да бъдат взети предвид. Манипулираните деца с насадено чуждо мнение говорещи заучени фрази много лесно биват разпознавани от специалистите психолози. 

- не глезете и не угаждайте излишно на децата за да "Купувате" любовта им - това не работи. Просто бъдете добър родител и им давайте нужното внимание и възпитание. Поощрявайте добрите постъпки и порицавайте лошите такива. 

- Не, не може да вземе (в буквалния смисъл на думата) децата Ви без съд, но към момента има правото колкото и вие да ги вижда и да контактува с тях и за това както казахме по-горе не бива да сте вие този който да възпрепятства това. Ако децата не желаят да се виждат или чуват с нея нека това да е изцяло тяхна воля и те самите нека обяснят причините, а не Вие. 

- за съда, когато се стигне до него подковете се със свидетели и доказателства за всяко едно Ваше твърдение, което бихте изложили пред съда. Това включва, но не се изчерпва до: за взаимоотношенията докато сте били заедно, за това как и защо и по чие желание сте се разделили, кой колко и как се е грижил за децата, позволявате или възпирате децата от контакти с другия родител и т.н.

- относно издръжката: Към момента при положение, че Вие отглеждате децата, но не сте минали през съд другия родител не Ви дължи издръжка. Но ако минете през съд такава издръжка ще бъде определена в полза на отглеждащия родител . Също така може да я осъдите за издръжка със задна дата за времето през което Вие сте отглеждали децата и тя не е заплащала такава. Но не прибягвайте до съд само заради издръжката - не си струва. 

- Доколкото разбираме желанието на майката е децата да отидат да живеят при нея в чужбина .  В тази връзка :

1. Анулирайте сигурно и надеждно по установения ред всякакви нотариални декларации, в които сте се съгласил децата да напускат страната придружени само от единия родител (ако сте подписвали такива) Уведомете за това и за Вашето нежелание децата да напускат страната органите на гранична полиция. 

2. Анулирайте и предайте в паспортната служба техните задгранични паспорти (Имайте предвид, че ако се наложи да напускате страната след това ще трябва да им вадите нови, а за това се изисква съгласие и на двамата родители)

3. В последствие ако бъде заведено дело за заместващо съгласие за пътуване на децата в чужбина в никакъв случай не неглижирайте това дело. Много е важно да се явите на него и да изкажете своите аргументи за това, защо е най добре за децата Ви да не напускат страната. Изпуснат ли се нещата на това дело после става доста по-тежко. 

 

Адрес и банкова сметка

Пощенски адрес

България, гр. София - 1111

ул 101-ва №11, ет.3

Банкова сметка в лева (BGN)

IBAN: BG97UNCR70001522306527

BIC: UNCRBGSF

 

За контакт с нас

 

За връзка с нас използвайте

E-mail

 

E-mail бюлетин

Абонирай се за да получваш известия за ново съдържание, събития, новини и др.